Iklan Nuff

24.9.11

Bahana Along

sekadar gambar hiasan dari google

Terjerat setelah terdesak, itulah istilah yang boleh diberikan kepada insan bernama Zali, sebagaimana berita di bawah. Mungkin ramai lagi yang menempuh nasib yang serupa tetapi tidak berani membuat laporan atau diketengahkan kepada umum.

Setiap orang mempunyai masalah masing-masing terutama yang melibatkan kewangan, dengan pelbagai tuntutan kehidupan namun sumber untuk menampung tuntutan itu terhad atau mungkin tiada langsung. Bukan tidak berusaha tetapi semuanya gagal, jadi, yang sedia membantu tetapi bunganya tinggi ialah along, iaitu ceti haram tidak berlesen.

Kita tidak boleh menilai seseorang yang kesusahan dengan pelbagai tohmahan tetapi apakah kita tahu masalah yang sebenarnya?

Elokllah pihak kerajaan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat dengan kerjasama bank-bank tempatan menyediakan dana khas bagi membantu golongan terdesak dengan syarat-syarat yang minima dan tidak membebankan.


Pinjam along hantaran kahwin
Oleh Umi Nadirah Abdul Rahman
2011/09/24

JOHOR BAHRU: Gara-gara terdesak melangsungkan perkahwinan apabila permohonannya mendapatkan pinjaman dengan institusi kewangan ditolak, seorang kontraktor binaan di sini kini hidup dalam ketakutan apabila ditipu ceti haram selepas terjebak dengan pinjaman wang daripada tujuh along, awal bulan lalu.

Mangsa hanya mahu dikenali sebagai Zali, 31, pada awalnya ingin meminjam RM10,000 daripada along sebagai wang hantaran kepada pihak pengantin perempuan berikutan simpanannya tidak mencukupi.
Pinjaman antara RM750 hingga RM1,000 daripada setiap tujuh along itu mengenakan bunga antara RM1,000 hingga RM3,000 setiap minggu.
Ketua Biro Aduan Awam MCA Johor Bahru, Michael Tay, berkata hidup lelaki itu amat tertekan kerana dia bukan saja tidak mendapat sepenuhnya wang yang ingin dipinjam, malah diminta melunaskan bunga pinjaman berjumlah RM12,800 walaupun sudah membayar wang yang dipinjamnya.

Kes menimpa lelaki ini lain daripada yang lain kerana dia bukan saja ditipu kerana tidak mendapat sepenuhnya wang yang dipinjam, malah turut diminta menyelesaikan bunga pinjaman sedangkan pinjaman sudah dijelaskan.

Dia sepatutnya tidak perlu lagi membayar bunga pinjaman jika sudah melangsaikan pinjaman dibuat, namun dia masih diminta membayar bunga pinjaman setiap minggu yang berbeza-beza daripada setiap along, katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Tay berkata, lelaki itu meminjam daripada seorang along kepada along lain bagi mengelak dikenakan bayaran bunga, namun masalahnya berlarutan kerana masih diminta menjelaskan hutang itu.
Kes ini diibaratkan sebagai gali dan tutup lubang kerana lelaki itu menyangka dia tidak berhutang lagi dengan along terdahulu selepas menjelaskan hutang hasil pinjaman wang dengan along seterusnya, namun dia kini terjerat.

Kita meminta pihak ceti haram ini tidak menggunakan sebarang kekerasan terhadap mangsa serta memberikannya sedikit tempoh untuk menyelesaikan segala hutang berkenaan apatah lagi beliau tidak mampu serta baru saja mendirikan rumah tangga, katanya.

Sementara itu, Zali berkata dia sudah memohon pinjaman dari lebih 10 institusi kewangan berdaftar di negara ini tetapi gagal .

Saya buntu memikirkan perkara ini kerana kedua-dua keluarga saya dan mentua langsung tidak mengetahui mengenai hal ini walaupun majlis perkahwinan sudah selesai, namun wang hantaran masih lagi tergantung dan kerana itu saya memerlukan wang berkenaan, katanya.

sumber: Berita Harian Online

No comments:

SKUAD My J SG SIPUT Headline Animator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...